HESTER - Ridning
 
GÅRDSBUTIKK
KREATIV FORMING
FILTING
FJØRFE-Livdyrsalg
 
 

 

VI HAR LAGT NED DRIFTEN PÅ MIDSKOGEN GÅRD OG FLYTTET TIL TROMS

FORTSETTER MED HEST OG HØNS DER.

 

 

Filting

Filtprodukter for salg:

Metervare   Saltepper   Salvesker   Vester   Stoltrekk   Såler   Golvtepper   Veggtepper   Dørmatter   Skilt
 

Filting av ull er sannsynligvis verdens eldste tekstilteknikk, utviklet og perfeksjonert gjennom tusenvis av generasjonerNordøstasiatiske rytter - og nomadefolk bruker denne teknikken den dag i dag, de har klær av filt, utstyr av filt, hus av filt….

I Norge kjenner vi teknikken hovedsakelig i tradisjoner fra Nord - Norge , man regner med at kunnskapene kom med finske innvandrere.  

I finsk tradisjon er filting utviklet hovedsakelig som håndarbeid, man laget spesielt lange filtstøvler til utebruk om vinteren.

Dette er det vi i dag kaller toving. Toving er egentlig det nord- norske navnet på valking av strikkete ullplagg (spesielt votter) for å gjøre dem mer vindtette og mer slitesterke.

Den egentlige filteteknikken stammer fra rytterfolk i Mongolia, de bruker hester eller kameler til å valke filten.

Dette er en teknikk som egner seg til framstilling av enkle, store, grove ting, som tepper, mantler, saltepper, osv.

Skal man lage mindre, og mer kompliserte ting, egner håndteknikker seg bedre.

Men hvordan blir egentlig ull til filt ?

Uvasket ull inneholder alkaliske stoffer som svette, og fettstoffet lanolin. Når man tilsetter vann, dannes såpe. Når vannet har en temperatur på + 25 - 45 grader C, åpner ullfibrene seg, og når ulla da blir beveget på, filter fibrene seg sammen. Dess hardere bevegelser, og dess lengre tid dette pågår, desto fastere, hardere og mer slitesterk blir filten. Den siste delen av prosessen, gnuggingen av ulla, kalles valking.

Dette uttrykket kjenner vi også fra en annen norsk tekstiltradisjon, framstilling av vadmel.

Vadmel er ullstoff som er vevd av uvasket garn, og blir valket i vadmelsstamper. Disse ble drevet med vannkraft, etter samme prinsipp som bekkekverner for maling av korn til mel.

På Midtskogen Gård driver vi et helt unikt prosjekt med utgangspunkt i den mongolske teknikken. Denne må imidlertid tilpasses norsk landskap og vårt hesteutstyr, både når det gjelder seletøy og kjøredoninger.

Det har vi gjort, og vi bruker nå ull fra egne sauer , i mange ulike naturlige farger og kvaliteter, til framstilling av golvtepper, veggtepper, saltepper til ridning, hestedekkener, langbord - duker, stoltrekk, gardiner og skilt av filt.

Vi framstiller også ”metervare” som klippes til vester, ponchoer, caper og hodeplagg. Disse får besetning av saue -eller kaninskinn, eller filten kombineres med strikkete deler, pyntes med applikasjoner eller broderi, m.m.

Bildeserien nedenfor illustrerer denne helt unike framstillingsprosessen:

Utgangspunktet for utvikling av spesialredskap til valking er lunnedrag som brukes til tømmerkjøring med hest.
 

Bøylen som tømmeret festes til, erstattes med en gripeklo som den ferdigpakkete filtrullen festes til.

 

Ulla som skal bli til den nye filten, legges oppå en moderfilt. Det er en filt som er enten helt ferdig valket, eller uferdig, men såpass fast valket at den kan fungere som moderfilt. Her ser du flere uferdige filter lagt oppå hverandre som moderfilt, med canvaspresenninger imellom, for å hindre uønsket sammenfilting. Den hvitmelerte ulla på den øverste presenningen blir til forsidemønster.

 

 

Det svarte flaket av kardet ull som legges oppå mønsteret blir til filtens forside.

 

Det gråe flaket av kardet ull som legges oppå det svarte igjen blir til filtens bakside. Når all ulla er ferdig lagt, dekkes den med canvaspresenning for å unngå at den filter sammen med halv – valket moderfilt. Så rulles både moderfilt og all ulla til ny filt rundt en trommel. I begge ender av trommelen er det fastgjort akseltapper av jern, som gripkloa til doningen festes i. Legg også merke til de doble jernringene som er lagt rundt begge ender av trommelen, dette er strammespor for endesurringene. Filtrullen rulles videre inn i en vanntett landbrukspresenning.

 

Filtrullen surres med en hovedsurring, etter et genialt, opprinnelig mongolsk ”slange”- system, med kraftige rep, samt endesurringer.  Til endesurringer bruker vi plaststrips, som legges utenpå  den ytre, vanntette landbrukspresenningen i strammesporene, slik at vi holder vannet inni rullen under valking. Før varmt grønnsåpevann helles inn i rullen, legges hovedsurringen ferdig og den ene endesurringen fullstrammes. Så heves rullen på høykant, og vannet helles inn. Etter at alt vannet er helt inn, senkes rullen ned igjen, og lukkes med stramming av den andre endesurringen. Til slutt strammes hovedsurringen, og vannet holdes inne og ulla holdes på plass under hele valkeprosessen. Rullen koples til gripkloa på trekkdoningen og valking kan starte.     

 

Her ser du hesten forspent valkedoningen med 2 seriekoplete, ferdigsurrete filtruller. Hver av dem kan inneholde 2 – 3 halvferdige filter samt den nye. Bredde på disse rullene er 1.60 meter, og vanlig lengde på filtene er mellom 3 og 4 meter. Vi kan kjøre med en eller flere tromler etter ønske. Filten kjøres vanligvis i økter på ca. 90 minutter, og hver filt kjøres 3 eller 4 ganger. For hver økt åpnes rullen, de ulike filtene snus opp ned, høyre venstre og de bytter rekkefølge i høyden fra bakken.
Vanligvis ris hesten under valkeprosessen, men vi arbeider også med å utvikle en kopling til en lett vogn, slik at den kan kjøres.
Hesten trekker i en tilpasset , vanlig norsk arbeidssele: Høvra er spent av, fordi den går inn i beina på rytteren, den er erstattet med en bred lærreim bak manken for å holde dragene oppe. Ellers er  bakselen, ryggreima og halejorten også spent av.
I tillegg er sadelen plassert på vanlig måte, men rytteren må ri med veldig korte stigbøyler for å unngå slag på beina fra dragene.

 

I bildeserien foran er det brukt ferdigkardet ull i store flak. Dette er nødvendig når man vil lage filt med slett, jevn overflate, for produkter som metervare til bekledning, saltepper, m.m.
Til tykke golvtepper, skilt av ull, veggtepper m.m. kan man bruke ukardet ull, slik mongolene gjør.
Ulla piskes med tre – eller metall pinner. Mest effektivt å legge ulla i en haug midt på et stort teppe eller presenning, og sitte flere personer på knærne i en sirkel rundt. Ullfibrene blir revet opp og løsner fra hverandre ved at ulla flyr høyt opp i lufta.

 

Ved framstilling av tepper legges den piskete ulla for hånd oppå moderfilt med en egen teknikk, man river ved hjelp av denne ytterligere fibrene fra hverandre, slik at filtingen blir mest mulig effektiv.
Resten av prosessen er helt lik det som er beskrevet ovenfor, når man bruker kardet ull.
Overflaten på tepper av ukardet ull får en helt annen struktur, og egner seg ikke til bekledning, m.m.

Vi tar imot interesserte som vil være med på filteprosessen, vi selger ull og leier ut hester hvis du vil lage tepper sjøl !

KURS - DEMONSTRASJONER - SEMINAR - IDEBESØK arrangeres for grupper, kombiner gjerne med over- natting eller andre av våre tilbud !!

 

 

 

Booking / info:

Midtskogen Gård
Besøksadresse: Hamarveien 519, 2411 Elverum
Postadresse: Postboks 1337, 2405 Elverum

Telefon: ( +47 ) 909 58 131
E - mail:
eva-av@online.no